TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA
- nzozbm
- 16 cze
- 1 minut(y) czytania
Talerz Zdrowego Żywienia ma na celu ułatwienie komponowania zbilansowanych posiłków i profilaktykę chorób dietozależnych, takich jak choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzyca typu 2.
Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.
Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów.
W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.
Zasady TALERZA ZDROWEGO ŻYWIENIA:
Warzywa i owoce:
Stanowią 1/2 talerza i są bogate w witaminy, minerały i błonnik.
Produkty pełnoziarniste:
Zajmują 1/4 talerza i dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika i składników odżywczych.
Źródła białka:
Stanowią 1/4 talerza i mogą pochodzić z ryb, drobiu, roślin strączkowych, jaj lub chudego mięsa.
A ponadto...
Zdrowe tłuszcze:
Powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach i pochodzić z produktów takich jak orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, czy awokado.
Ograniczenia:
Ważne jest ograniczenie spożycia soli, cukru, słodkich napojów i produktów wysoko przetworzonych.
Regularność posiłków: Ważne jest spożywanie posiłków o regularnych porach.
Nawodnienie: Należy pić odpowiednią ilość wody.
Aktywność fizyczna: Uzupełnieniem zdrowego odżywiania powinna być regularna aktywność fizyczna.
Dodatkowo powstał program „W 3 krokach do zdrowia” przedstawiający konkretne zalecenia żywieniowe na 3 poziomach, umożliwiających zmianę nawyków żywieniowych stopniowo, małymi krokami:
KROK 1- zrób pierwszy krok,
KROK 2- wdrażaj zalecany poziom,
KROK 3 – osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia.
Po więcej informacji nt Talerza Zdrowego Żywienia oraz różnych zaleceń dietetycznych dopasowanych do konkretnych chorób przewlekłych zapraszamy na stronę https://ncez.pzh.gov.pl
Źródło:
コメント