top of page

ZALECENIA ŻYWIENIOWE w dnie moczanowej (podagrze)

  • nzozbm
  • 5 dni temu
  • 2 minut(y) czytania

Dna moczanowa (inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem) to choroba metaboliczna powodowana odkładaniem się w tkankach (głównie wokół stawów) kryształów moczanu sodu. To prowadzi do stanu zapalnego, którego głównymi objawami są ból i obrzęk stawu. Typowym pierwszym symptomem choroby jest stan zapalny w dużym palcu stopy (podagra). Nieleczona dna może prowadzić do utrwalonych zmian w stawach, a nawet do niepełnosprawności.

Kryształy moczanu powstają z kwas moczowy, który jest wytwarzany przez organizm podczas rozkładania puryn dostarczanych z pożywieniem. U większości ludzi kwas moczowy jest wytwarzany i wydalany prawidłowo, jednak u niektórych osób nerki nie pozbywają się wystarczającej ilości kwasu moczowego. Może to prowadzić do gromadzenia się kwasu moczowego w surowicy krwi, stanu zwanego hiperurykemią, a to do dny mocznowej.


U zdrowej osoby poziom kwasu moczowego wynosi 3-7 mg/dl. Podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi (hiperurykemię) stwierdza się powyżej 7 mg/dl.


Nadmiar kwasu moczowego we krwi może doprowadzić również do kamicy nerkowej, upośledzenia funkcji nerek, chorób serca, miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.


Ryzyko rozwoju dny moczanowej może zwiększać dieta bogata w produkty zawierające duże ilości puryn.


Kluczowe jest ograniczenie mięsa, podrobów, ryb, owoców morza, alkoholu oraz produktów z fruktozą, syropem glukozowo-fruktozowym i syropem kukurydzianym. 

Przykładowe produkty zalecane i niezalecane:


Zalecane produkty:

  • Warzywa: Rzodkiew, cebula, sałata, pomidory, marchew, papryka, kalafior, dynia, bakłażan, cykoria.

  • Owoce: Jabłka, wiśnie.

  • Produkty zbożowe: Pieczywo, makaron, ryż.

  • Produkty mleczne: Jogurty naturalne, kefiry, chude mleko, twarożek.

  • Mięso: Chude drób.

  • Ryby: Niektóre ryby, np. dorsz, mintaj, sandacz.

  • Płyny: Woda mineralna, herbata, kompot. 


Niewskazane produkty:

  • Mięso: Czerwone mięso, wędliny, kiełbasy, podroby, tłuste mięso.

  • Ryby: Śledzie, sardynki, szproty, ryby wędzone, ryby z konserw.

  • Owoce morza: Małże, pstrągi, tuńczyk.

  • Alkohol: Wszystkie rodzaje.

  • Produkty z fruktozą: Słodkie napoje, napoje energetyzujące, słodycze, dżemy.

  • Inne: Wywary z mięsa i kości, galarety mięsne, ostre przyprawy. 


Dodatkowe zalecenia:

  • Spożywaj 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych. 

  • Ostatni posiłek jedz 3-4 godziny przed snem. 

  • Wypijaj minimum 2-3 litry płynów dziennie. 

  • W przypadku nadwagi lub otyłości staraj się stopniowo zmniejszać masę ciała. 

  • Picie dużej ilości wody pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z moczem i zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach. 


Ważne:

  • Dieta niskopurynowa powinna być kontynuowana nawet po ustąpieniu dolegliwości bólowych. 

  • Warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego. 





Źródło:

Comments


PLACÓWKA
AKREDYTOWANA
kolor neg 12_2023 Logo certyfikatu akredytacji.png
nfz_logo_A_kolor.png

© 2020 by NZOZ Beata Modlińska

bottom of page