ZALECENIA ŻYWIENIOWE w dnie moczanowej (podagrze)
- nzozbm
- 5 dni temu
- 2 minut(y) czytania
Dna moczanowa (inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem) to choroba metaboliczna powodowana odkładaniem się w tkankach (głównie wokół stawów) kryształów moczanu sodu. To prowadzi do stanu zapalnego, którego głównymi objawami są ból i obrzęk stawu. Typowym pierwszym symptomem choroby jest stan zapalny w dużym palcu stopy (podagra). Nieleczona dna może prowadzić do utrwalonych zmian w stawach, a nawet do niepełnosprawności.
Kryształy moczanu powstają z kwas moczowy, który jest wytwarzany przez organizm podczas rozkładania puryn dostarczanych z pożywieniem. U większości ludzi kwas moczowy jest wytwarzany i wydalany prawidłowo, jednak u niektórych osób nerki nie pozbywają się wystarczającej ilości kwasu moczowego. Może to prowadzić do gromadzenia się kwasu moczowego w surowicy krwi, stanu zwanego hiperurykemią, a to do dny mocznowej.
U zdrowej osoby poziom kwasu moczowego wynosi 3-7 mg/dl. Podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi (hiperurykemię) stwierdza się powyżej 7 mg/dl.
Nadmiar kwasu moczowego we krwi może doprowadzić również do kamicy nerkowej, upośledzenia funkcji nerek, chorób serca, miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.
Ryzyko rozwoju dny moczanowej może zwiększać dieta bogata w produkty zawierające duże ilości puryn.
Kluczowe jest ograniczenie mięsa, podrobów, ryb, owoców morza, alkoholu oraz produktów z fruktozą, syropem glukozowo-fruktozowym i syropem kukurydzianym.
Przykładowe produkty zalecane i niezalecane:
Zalecane produkty:
Warzywa: Rzodkiew, cebula, sałata, pomidory, marchew, papryka, kalafior, dynia, bakłażan, cykoria.
Owoce: Jabłka, wiśnie.
Produkty zbożowe: Pieczywo, makaron, ryż.
Produkty mleczne: Jogurty naturalne, kefiry, chude mleko, twarożek.
Mięso: Chude drób.
Ryby: Niektóre ryby, np. dorsz, mintaj, sandacz.
Płyny: Woda mineralna, herbata, kompot.
Niewskazane produkty:
Mięso: Czerwone mięso, wędliny, kiełbasy, podroby, tłuste mięso.
Ryby: Śledzie, sardynki, szproty, ryby wędzone, ryby z konserw.
Owoce morza: Małże, pstrągi, tuńczyk.
Alkohol: Wszystkie rodzaje.
Produkty z fruktozą: Słodkie napoje, napoje energetyzujące, słodycze, dżemy.
Inne: Wywary z mięsa i kości, galarety mięsne, ostre przyprawy.
Dodatkowe zalecenia:
Spożywaj 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych.
Ostatni posiłek jedz 3-4 godziny przed snem.
Wypijaj minimum 2-3 litry płynów dziennie.
W przypadku nadwagi lub otyłości staraj się stopniowo zmniejszać masę ciała.
Picie dużej ilości wody pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z moczem i zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach.
Ważne:
Dieta niskopurynowa powinna być kontynuowana nawet po ustąpieniu dolegliwości bólowych.
Warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego.
Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis dla chorych na dnę moczanową.

Źródło:
Comments